Tuesday, January 22, 2013

Distrugerea deliberată a patrimoniului construit. Şi o soluţie eficientă

     În ultimii ani am asistat la Roman la dispariţia deloc întâmplătoare a multor construcţii vechi, lăsate în mod deliberat în paragină de către proprietari pentru ca ulterior să poată vinde terenurile libere. Au dispărut astfel teatrul Vasile Alecsandri (Cinema Flacăra) şi Cinema Trianon (Cinema 23 august, Cinema Vasile Alecsandri). Alte clădiri vor avea aceeasi soartă, în timp ce oraşul îşi pierde memoria.
Ziarul de Roman ne informează că Primăria Roman a reuşit să încaseze peste 30.000 de lei din partea moştenitorilor fostului proprietar, reprezentând taxe, impozite şi amenzi aplicate. Ziarul îl citează pe domnul Ovidiu Bojescu, city-managerul Primăriei municipiului Roman, afirmând : “Situaţia în care proprietarii din Centrul Vechi nu îşi îndeplineau obligaţiile este cunoscută de ani buni. Clădiri de o valoare mare arhitectonică au fost lăsate în paragină, pe mâna hoţilor, fiindcă pe moştenitorii din Israel nu îi interesează decât terenul. Aşa am pierdut clădiri deosebite, cum au fost Cinematografele «Flacăra» și «Vasile Alecsandri», dar şi altele, care au avut aceeaşi soartă“.
Afirmaţia domnului Ovidiu Bojescu, desigur, nu corespunde cu adevărul. Pe proprietari  îi interesează în mod deosebit valoarea de piaţă cu care ar putea valorifica terenurile, aceştia neintenţionând să construiască parcuri în loc, şi de aceea contribuie cu bucurie la plata costurilor de eliberare a terenului.
     Articolul din Ziarul de Roman face o conexiune cu planul urbanistic zonal pentru strada Ştefan cel Mare, Ovidiu Bojescu afirmând ca “se doreşte ca zona să arate unitar, să nu existe clădiri din sticlă, de exemplu, printre imobilele din Centrul Vechi".
     Roman-romania.ro cere Consiliului local al municipiului Roman iniţierea unei hotărâri prin care, în situaţia în care imobile de o valoare deosebită au fost distruse în mod deliberat, se permite doar reconstruirea fidelă a imobilelor distruse. Dacă administraţia locală va permite construirea altor imobile pe terenurile respective ne aflăm în situaţia unei colaborări la distrugere.

No comments:

Post a Comment