Sunday, April 7, 2013

Ipoteza. Imaginea Cetatii Noi a Romanului



      Pana in prezent nu este cunoscuta nici o reprezentare de epoca a Cetatii Noi a Romanului. 
     In imaginile alaturate sunt prezentate cahle de teracota descoperite in anul 1999 de catre domnul profesor Vasile Ursachi in urma efectuarii unor sondaje in curtea Arhiepiscopiei Romanului. Aceste imagini prezinta profilul unei cetati avand un masiv turn rectangular si mai multe turnuri circulare. Turnul rectangular central este cel mai bine reprezentat, iar deasupra intrarii se poate remarca locul unde era incastrata in zid stema Moldovei. Ceramica este smaltuita in verde, este de buna calitate si a fost datata intr-un loc de catre profesorul Vasile Ursachi ca apartinand secolului XVII si in alt loc ca apartinand secolelor XVII-XVIII, deci inainte de distrugerea partiala a cetatii din anul 1675.
      Aceasta reprezentare se suprapune in mare parte schitei Cetatii Noi a Romanului realizata de catre arheologi pe baza cercetarilor din teren, privind cetatea dinspre sud, de aceea putem emite ipoteza ca modelul de pe cahlele de teracota, tinand cont desigur si de posibilitatile tehnice de realizare si de exigentele incadrarii in spatiul limitat care nu permiteau o reprezentare proportionala, reprezinta Cetatea Noua a Romanului.
      Spuneam mai devreme ca ceramica era de buna calitate si smaltuita, de aceea criticii ar putea spune ca era realizata in strainatate. La Cetatea Sucevei s-au descoperit cahle smaltuite si s-a presupus ca ar fi fost realizate in strainatate. Caramida era realizata pe plan local, deci exista posibilitatea ca si cahlele sa fi fost realizate tot pe plan local, dar si daca ar fi fost realizate in strainatate ramane posibilitatea ca acestea sa fi fost comandate cu un anumit model.
      Mai remarcam ca aceste cahle au un model laic si nu unul religios, desi au fost descoperite in curtea complexului episcopal. Exista posibilitatea ca acestea sa fi provenit chiar de la o curte domneasca din incinta complexului episcopal sau din apropierea complexului episcopal.
      Reprezentand o cetate, cahlele evocau un simbol al puterii militare statale. Cetatea Noua a Romanului era pentru acea epoca o constructie impresionanta, un adevarat simbol pentru oras, iar simbolurile au fost intotdeauna importante. Chiar domnul profesor Vasile Ursachi a pus pe coperta micului ghid despre Roman din anul 1977 imaginea simbol a Palatului Cantacuzino Pascanu, sediul primariei Roman, iar acum pentru Bucuresti Palatul Parlamentului a devenit un simbol, mai ales pentru straini.
      De aceea daca cel care a comandat lucrarea a dorit un model al unei cetati, cel mai la indemana simbol nu putea fi decat Cetatea Noua a Romanului.



      

No comments:

Post a Comment