Sunday, July 26, 2009

Recurs la istorie. Cetatea Nouă a Romanului nu merită restaurată?


    26.07.2009


În România există în prezent trei cetăţi medievale moldoveneşti cu ziduri de piatră, Cetatea Sucevei, Cetatea Neamţului şi Cetatea Nouă a Romanului.
Primele două cetăţi sunt într-o stare de conservare mult mai bună decât Cetatea Nouă a Romanului şi s-au bucurat şi în ultimele decenii de programe de conservare şi reconstruire, beneficiind de sprijin din partea statului şi a puterii locale, sunt prinse în circuitul turistic şi se bucură de o notorietate meritată.
În acelaşi timp, Cetatea Nouă a Romanului a intrat complet în uitare, nebeneficiind de nici un fel de programe de protecţie, ca să nu mai vorbim de programe de restaurare. Aflată în perioada comunistă în vecinătatea unui important poligon de tancuri din România, obiectiv secret care a determinat regimul să neglijeze complet şi intenţionat cetatea, precum şi în vecinătatea satului Gâdinţi, Cetatea Nouă a suferit distrugeri permanente prin furturile de piatră de râu din zidurile acesteia.
In anul 2004, anul centenar Ştefan cel Mare, s-a discutat timid despre conservarea şi restaurarea Cetăţii Noi a Romanului, dar din păcate nu s-a ăntreprins absolut nimic concret, deşi era cetatea care avea nevoie cel mai mult de acţiuni de conservare.
Constatăm că autorităţile locale din Suceava şi Târgu Neamţ au pregătit programe de restaurare a cetăţilor din cele două oraşe.
Astfel, Cetatea Neamţului a fost restaurată printr-un proiect european în valoare de circa trei milioane de euro. Lucrările au fost efectuate în perioada martie 2007-iulie 2009, realizându-se cu această ocazie şi un număr de 21 de spaţii muzeale în cadrul cetăţii.
Cetatea de Scaun a Sucevei va beneficia în anul 2009 de lucrări de reabilitare, costurile fiind finanţate prin Programul Operaţional Regional. Proiectul numit "Cetatea medievală a Sucevei - un monument de arhitectură al Europei creştine" va avea o valoare mult mai mare decât proiectul de la Târgu Neamţ, respectiv aproximativ 14 milioane de euro. Proiectul este realizat în parteneriat de Primăria şi Consiliul Judeţean Suceava.
Recent s-a aflat că administraţia locală de la Gâdinţi a inceput să defrişeze vegetaţia crescută în zona Cetăţii
Romanului în urma unei cereri a Direcţiei de Cultură Neamţ, deşi aceasta ar putea ănsemna distrugeri suplimentare pentru cetatea aflată ăn suferinţă.
Pentru salvarea Cetăţii Noi a Romanului se impune intervenţia autorităţilor şi ăn primul rând a Consiliului Local Roman, chiar dacă acesta şi-a motivat neintervenţia datorită faptului că Cetatea Nouă a Romanului este situata pe teritoriul unei comune ănvecinate, deoarece este evident că autorităţile locale ale comunei Gâdinţi nu dispun de capacitatea financiară şi organizatorică de a susţine un astfel de proiect. Ar fi desigur necesar şi sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, al Ministerului Culturii, dar şi al Arhiepiscopiei Romanului.
Trebuie să spunem că acest demers ar trebui făcut din respect pentru istoria oraşului Roman şi a marelui ctitor al cetăţii, dar ar trebui să se înţeleagă clar şi faptul că restaurarea şi introducerea în circuitul turistic a Cetăţii Noi a Romanului ar însemna un sprijin pentru economia locală si totodată un sprijin pentru creşterea notorietăţii oraşului Roman.

2 comments:

  1. Ba da!!! Merita! Autoritatile ce pazesc? Si eu sunt mare pasionata de istorie si ma doare cand patrimoniul cultural este lasat in paragina. Daca iti place sa calatoresti poate ca te intereseaza concursul organizat pe MeritaCitit.ro, unde PensiuneaTohanita.ro ofera un weekend gratuit, cu servicii de 4 stele in regiunea Bran-Moeciu. Daca participi, te votez.
    Cat despre restaurarea Cetatii Noi a Romanului, dar merita sustinuta. Trebuie gasita o modalitate de a face valva si a pune presiune pe autoritati ca sa sustina proiectul. Ai un blog foarte interesant, o sa revin sa te citesc!

    ReplyDelete
  2. Dupa parerea mea chiar ar fi foarte, foarte bine sa se restaureze Cetatea noastra. Ar trebui sa se faca un ONG pentru a strange bani de la oameni si sa faca rost de bani pentru a incepe cate umpic sa se reconstruiasca cetatea.

    ReplyDelete