Friday, May 8, 2009

Scrisoare deschisa adresata vicarului episcopal de catre familia Petru Alexandru

Episcopia Romanului

      Prea Sfintite Parinte, in numele unui numar apreciabil de crediciosi ai Municipiului Roman, intelectuali, oameni simpli, pensionari etc., dezgustati de prestatia mediocra a Sfintei noastre Episcopii care tocmai a implinit 600 de ani de existenta, ne adresam cu respectul si cuviinta fireasca a unor oameni care cauta si alearga dupa mintuirea sufletului, pentru a prezenta si solicita urmatoarele. 
- Pentru noi, crestinii, Biserica Ortodoxa este institutia cea mai importanta din viata comunitatii si am fi dorit sa vedem Episcopia Romanului angajata puternic in viata cetatii (cultural, social, misionar), macar aici, la nivelul acestui oras. Comparind dinamica de implicare a celorlalte confesiuni crestine, noi, reprezentantii Bisericii Ortodoxe, rosim in fata pasivismului de care dati dovada, netinind cont de criza accentuata pe toate planurile. Ortodoxia acestor meleaguri sufera de absenteism, de izolare fata de propria comunitate pastorita. 
- In urma unor analize critice de fond, am descoperit cu durere un spirit indolent in administratia Centrului Eparhial, care, in locul organizarii unei strategii coerente in favoarea Sfintei noastre Biserici, are interesul captat de ocuparea unor parohii de oras pe criterii straine bunului simt, afaceri sfinte cu numiri si transferari de preoti, obsesii pentru masini luxoase etc., calcindu-se in picioare demnitatea noastra, a crestinilor si a unor clerici mai in virsta care au fost adevarati stagiari ai idealului crestin in perioada trista comunista. Ne-am aplecat mintea si sufletul asupra cauzelor care arunca propria noastra Episcopie intr-o nefericita mediocritate si am ramas socati de descoperirea facuta si pe care dumneavoastra o stiti foarte bine, pentru ca ati determinat-o in mod deliberat: majoritatea celor pe care i-ati numit in functii de conducere (consilieri, inspectori) sint mediocritati fara orizont si fara o activitate marcanta, care sa-i legitimeze pentru demnitatile primite. In conformitate cu Art. 105 din "Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane", orice consilier, secretar, vicar administrativ sau inspector nu poate fi numit daca nu intruneste citeva conditii minimale: media 8.50 la Licenta, o vechime de cel putin cinci ani in preotie, obtinerea unor grade pe baza unor examene si a unor activitati de exceptie in viata parohiei, fara impedimente canonice (divort, imoralitate) etc. Acest articol tocmai acest lucru dorea - sa preintimpine aruncarea oricarei eparhii in mediocritate. Cu durere in suflet va cerem sa recunoasteti faptul ca sinteti vinovatul principal al acestei situatii din Episcopie. 
- Cu dorinta sfinta de sluji Biserica lui Dumnezeu, va cerem in mod public sa va subordonati Statutului Bisericii fara sa relativizati articolele care nu va convin. Va cerem public sa destituiti pe acei consilieri, vicar, inspector etc., care nu intrunesc conditiile legale prevazute de lege si sa numiti oameni noi, cu activitati frumoase, apreciati de intreaga comunitate. Este singura solutie de a scoate Episcopia Romanului din acest cerc jalnic al mediocritatii. 
- De asemenea, va rugam sa nu calcati in picioare clericii aflati la o virsta respectabila si sa nu-i indepartati de comunitate. Creati numai traume. Tocmai la virsta senectutii, ei dobindesc o adevarata aura a sfinteniei si sint asaltati de sufletele incarcate de pacate ale credinciosilor. Veti fi si dumneavoastra, intr-o zi, batrin. Sintem convinsi ca v-ar durea mult sa fiti lovit si strivit de nepotolita sete a generatiei mai tinere de a ocupa fotolii confortabile. Roata se invirte, spunem noi. Si acest lucru s-a dovedit mereu a fi adevarat. 
- Nu am intentionat sa denigram Sfinta Biserica si nici persoane care se simt vizate in rindurile de mai sus. Intentia noastra a fost sa redati Bisericii demnitatea furata de ipocrizie, incompetenta si mediocritate! 
- In cazul in care Prea Sfintia Voastra refuzati sa aplicati corect articolul mentionat din Statut, ne rezervam dreptul de a continua demersul nostru la forurile superioare competente si de a demasca, prezentind dovezi, persoanele care ocupa ilegal demnitati in cadrul Episcopiei Romanului. 
Cu speranta ca vocea noastra va fi auzita si corect interpretata, 
Familia Petru Alexandru 
Roman 

No comments:

Post a Comment